Öldüren Öpücük

 

İtalyan rönesansının önemli isimlerinden biri olan ressam Giotto "The Kiss of judas (İhanet Öpücüğü)" ismiyle bilinen eserini 1304'ten başlayıp 2 sene sonra bitirmiştir.Tablado İsa'nın havarilerinden olan Yahuda'nın ihaneti anlatılmaktadır.
Başlamadan önce havarinin hızlı bir tanımını yapayım.İncile göre İsa'nın elçilik görevine başlamadan önce ona yardım etmesi için seçtiği 12 kişinin her birine havari denir.Buradaki önemli nokta  seçilen havarilerin İsa'nın arkadaşı olup en güvendiği kişiler olması.

the last supper by leonardo da vinci

Herşeyin başı aslında yukaridaki tablonun resmedildiği anda başlıyor.İsa havarilerini toplayıp hep beraber yemek yerler fakat bu yemek Yahudanın ihanetinden önceki son akşam yemeğidir.İncilde geçene göre yemek yedikleri sırada İsa o esnada masada bulunanlardan birinin ona ihanet edeceğini söyler ve yüzlerini izlemeye başlar.O an ufak çaplı bir şok yaşayan havariler hem kendilerine hem de İsa'ya 'ben miyim?' diye sormaya başlarlar.İsa ise kimin olduğunu zaten biliyordu:

İsa hep birlikte yerlerken şöyle dedi ; ‘Size derim ki, içinizden biri beni ele verecek’
Çok üzülen havariler telaşlanarak ‘ Ben miyim?’ diye sormaya başlarlar.
İsa şöyle cevap verir; ‘Benimle birlikte sahana ekmek banan biri, bana ihanet edecek. Tanrı’nın oğlu alnına yazıldığı için gidiyor, ama Tanrı’nın Oğlu’na ihanet edenin başına gelecekleri düşünün! Hiç doğmasaydı onun için daha iyi olurdu.’
İşte o zaman Yahuda İskaryot ‘ Ben miyim ?’ dediğinde
İsa, ‘Ağzınla söyledin’ der.’(Matta,26:14-25)

Bi kaç zaman geçtikten sonra Yahuda İsa'yı yakaltmak için Romalı askerle iş birliği yapar fakat askerler İsa'nın yüzünü bilmediği için onlara bir ipucu gereklidir.Plana göre Romalı askerler İsa ve Yahuda'nın etrafını çevirecek tam da o esnada Yahuda İsa'ya o ölümcül öpücüğü verecektir.Askerler havarilerin ve İsa'nın etrafını cevirdiği sırada Yahuda gizlice gelir ve İsa'yı yanağından öper.Her ne kadar pişman olsa da iş işten geçmişti artık,İsa yakalanmıştır.

"İsa daha konuşurken bir kalabalık çıkageldi. Onikiler’den biri, Yahuda adındaki kişi, kalabalığa öncülük ediyordu. İsa’yı öpmek üzere yaklaşınca İsa, “Yahuda” dedi, “İnsanoğlu’na bir öpücükle mi ihanet ediyorsun?” (Luka 22:48)

İsa yakalandıktan sonra çarmıha gerilip öldürülmüştür.Vicdan azabıyla yaşayamayan Yahuda yemeden içmeden kesilip tanınmaz hale gelir.En sonunda da dayanamayıp intihar eder ve onun yerine yeni havari olarak Matthias(Matta) gelir.


James Tissot tarafından resmedilen İsa'nın ölümünden sonra, vicdan azabı çekmekten yıpranmış Yahuda.


Yazıma Oscar Wilde'nin yazdığı ülkemizde Tuncel Kurtiz'in olağanüstü bir şekilde seslendirdiği aslında hepimizin bildiği ve hissettiği bir şiirle veda etmek istiyorum.Herkes öldürür sevdiğini...
Oysa herkes öldürür sevdiğini
Kulak verin bu dediklerime
Kimi bir bakışıyla yapar bunu,
Kimi dalkavukça sözlerle,
Korkaklar öpücük ile öldürür,
Yürekliler kılıç darbeleriyle!
Kimi gençken öldürür sevdiğini
Kimileri yaşlı iken öldürür;
Şehvetli ellerle öldürür kimi
Kimi altından ellerle öldürür;
Merhametli kişi bıçak kullanır
Çünkü bıçakla ölen çabuk soğur.
Kimi aşk kısadır, kimi uzundur,
Kimi satar kimi de satın alır;
Kimi gözyaşı döker öldürürken,
Kimi kılı kıpırdamadan öldürür;
Herkes öldürebilir sevdiğini
Ama herkes öldürdü diye ölmez.
Oscar Wilde




















Yorumlar